Minat pada knitting tak? Jum belajar :)

Knit Oh Knit

Dulu,

Masa kecik-kecik.. tengok benang kepunyaan arwah nenek, saya langsung tak berminat untuk ambil tahu.. dulu, selalu juga tengok arwah nenek saya mengait untuk dijadikan alas meja.. sampai sekarang my mom masih simpan lagi dan selalu digunakan apabila hari raya untuk dipasang dekat kerusi ataupun dijadikan lapik/alas meja. Supaya nampak lebih cantik😀

Itu waktu kecik..

Entah kenapa apabila umur dah makin meningkat ni.. (oh tuanya saya) rasa minat itu berubah dan rasa macam nak belajar sesuatu yang lebih bersifat feminin.. contohnya seperti kait 2.. my mom selalu cakap kait 2 ni susah.. lebih senang bermain dengan kait 1.. tapi terbalik pula untuk saya.. saya rasa kait 2 ni lebih mudah dan senang untuk di handle..

Masa mula-mula nak belajar, saya berfikir banyak kali sama ada perlu ataupun tidak.. kemudian, my special someone🙂 bagi lah cadangan, memandangkan banyak masa free di waktu cuti, lebih baik isi masa tu dengan sesuatu yang berfaedah.. pada mulanya cadangan untuk mengambil kelas bahasa.. (bahasa apa tu?) , entah macam mana, tiba-tiba terniat pula kat hati, -jumlah belajar knitting- haha.. my mom hanya tahu kait 1 sahaja.. macam mana nak belajar kait 2 ni.. kebetulan satu hari tu, saya berjalan-jalan di dalam mall dan teringatlah satu kedai crafts yang tak pernah saya masuk lagi.. pada mulanya, saya tidak menaruh harapan untuk membeli jarum kait 2 (kalau benang tu.. memang banyak ;)) sebab kedai ni pun kecik ja..

:0 tetapi.. terkejutnya saya apabila terlihat jarum kait 2 tu terletak di belakang dan tanpa berfikir panjang lagi, saya terus sahaja grab 2 pairs jarum kait 2 jenis metal-plastic dari prym saiz 31/2mm dan satu lagi tu jenis bambu saiz 4mm yang saya agak pastinya dari China. Setelah itu saya mencapai 2 jenis benang keluaran Sakura lalu ke kaunter untuk pembayaran🙂

Sampai ja dekat rumah, my mom pun tanya , apa yang saya beli? Saya terus sahaja tunjukkan pada my mom dan dengan penuh suprise-nya dia pun kata, oh…

Setelah itu, saya kembali ke ruang tamu dan membuka youtube untuk memulakan pembelajaran yang pertama iaitu, belajar kaitan yang paling asas sekali, iaitu cast on, knit, purl dan bind off/cast off.

Pada mulanya, ianya memang sungguh sukar. Lebih-lebih lagi apabila menggunakan jarum kait yang bersifat metal, ianya sangat licin dan benang kerap terbuka :(  dan apabila menggunakan jarum jenis bamboo barulah rasa selesa. Oh ya.. untuk pengetahuan anda semua, jikalau anda benar-benar berminat untuk belajar seni ini, saya suggest agar anda mulakan dengan menggunakan jarum jenis bamboo. Ianya dapat membantu untuk mempraktiskan jari kita ini supaya dapat mengawal benang dengan lebih baik. Apabila anda telah sedikit mahir, jikalau berminat, anda boleh menukar jenis jarum kait 2 anda kepada jenis metal, aluminium, plastic, arcylic, dan pelbagai jenis lagi yang boleh anda lihat di dalam internet dan boleh didapati daripada kedai-kedai craft online.

Jarum kait 2 pun ada jenis juga? :O

Straight Knitting NeedlesStraight Knitting Needles

Biasanya jarum kait jenis bamboo sangat sesuai digunakan bagi kepada yang baru mula belajar. Oh ya, tapi anda harus tahu, bahawa tidak semua kualiti bamboo itu sama. Terdapat pelbagai jenis bamboo yang digunakan dan berkualiti. Selain itu, jarum jenis bamboo juga sesuai digunakan untuk mengait benang jenis silk dan yang mudah menggelongsor keluar ketika dikait.

Jika anda bertanyakan pada saya, apakah jenis jarum yang selesa? Saya lebih selesa menggunakan jarum jenis metal dan metal-plastic, kerana ianya melancarkan kaitan dan menjadikan kita lebih laju mengait😉

Circular Knitting NeedlesCircular Knitting Needles

Berapakah jenis jarum yang biasa digunakan? Setiap jarum terdapat fungsinya yang tersendiri. Jarum kait 2 terbahagi kepada 3 jenis iaitu, straight kniiting needles, circular knitting needles dan double pointed needles (DPNs).

Double Pointed Knitting NeedlesDPNs

Biasanya straight knitting needles selalu digunakan untuk mengait baju , scarves, headband.. bagi circular needles, biasanya digunakan untuk membuat garment ataupun sweater yang bersaiz besar, juga boleh digunakan untuk mengait socks dan hats. Jarum jenis double pointed needles adalah jarum yang biasa digunakan untuk mengait socks. Biasanya jarum ini terdiri daripada 5 batang ataupun 4 batang DPNs.

Saya berharap, informasi ini berguna kepada anda yang membacanya. Jikalau anda mempunyai sebarang pertanyaan dan berminat untuk berkongsi, silalah email saya ok. InsyaAllah, saya akan membalasnya.

Bak kata pepatah Melayu,

Di mana ada kemahuan di situ pasti ada jalan

🙂

Saya rasa saya berhenti di sini dahulu..

InsyaAllah, for the next entry, saya akan cuba terangkan pula jenis-jenis benang yang best digunakan😉 heh heh.. walaupun begitu, masih banyak lagi yang saya belum tahu lagi.. nak kena baca buku dulu🙂

Happy Mother’s Day!

-Sindar-

Comments on: "Knit Oh Knit" (2)

  1. norsiah mohd sauh said:

    saya ada buku berkaitan dengan kait jarum 2 ,,,dan tahu mengait dengan mahir jarum kait 1…..boleh ajar kait jarum 2

    • Selam saudari Norsiah,
      terima kasih kerana sudi melawat blog saya yang tak seberapa ini🙂
      yup, sudah tentu boleh..🙂
      saya juga masih dalam proses belajar, oh ya..
      saya juga telah masukkan tutorial untuk asas-asas knitting (kait 2) beserta video, gambar, dan penerangan. Silalah klik pada – Jum Knit!- di atas dan di harap ianya dapat membantu😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: